Ekibimizin bir parçası olmak ister misin? Müşteri Girişi

Dijital Pazarlama Uzmanı Nasıl Olunur?

13 Ağustos 2022
PAYLAŞ
Dijital Pazarlama Uzmanı Nasıl Olunur?

Teknolojideki hızlı değişimin geldiği son nokta, her şeyin dijitalleştiği bir sürece dönüşüyor. Bu değişimin getirdiği dönüşüm de her geçen gün katlanarak artıyor. Zaman ilerledikçe ve nesiller değiştikçe internet kullanımda da azımsanmayacak bir artışın olduğu gözlemlenebilir bir olgudur.

Bu dönüşümün gelecek yıllarda da hızla artacağı düşünüldüğünde, geleceğin mesleklerinden birisinin dijital pazarlama uzmanı olacağı gün gibi ortadadır. Yanıtlanması gereken soru; dijital pazarlama uzmanı nasıl olunur? Ve dijital pazarlama uzmanı olmak için gerekli kriterler nelerdir? gibi sorulardır.

Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital pazarlama, bir kişi ya da firmanın, sattığı ürünlerin ya da verdiği hizmetlerin sunumlarının, online ya da elektronik platformlar aracılığıyla yapıldığı bir hizmet sunumu olarak tanımlanabilir.

Esasında, geleneksel anlamda bir pazarlama faaliyetidir. Yani, bir kişi ya da firmanın, yaptığı iş ile ilgili olarak, piyasadaki potansiyel müşterileriyle veya hedef kitlesiyle irtibatın sağlanması faaliyetidir.

Kurulan bu bağlantılar sayesinde ilgili ürünün ya da hizmetin tanıtımı gerçekleştirilir. Fakat, dijitalleşmenin bütün sektörlere sirayet etmesiyle birlikte pazarlamacılık mesleğinin geleneksel anlamda kullandığı araçların yerini yenilerinin aldığını, bu araç ve gereçlerden giderek uzaklaşıldığı görülmüştür.

Dijital pazarlama mesleğinde, mesleğin icrasını sağlayan yol ve yöntemlerde, dijitalleşmeyle birlikte bir değişim rüzgarı da esmeye başlamıştır. Dijital pazarlama mesleğinde; hemen hemen bütün bağlantılar internet üzerinden, online ve elektronik alanların tamamının kullanımıyla gerçekleşiyor. Bu dijital alanlar; web sayfaları, elektronik posta, arama motoru ve sosyal medya gibi dijital mecralar üzerinde yoğunlaşıyor. Dijitaldeki hızlı dönüşüm düşünüldüğünde, zamanla yeni yeni alanların peyda olacağı da aşikardır.

Dijital pazarlama çok geniş bir perspektif sahasına sahiptir. İçerisinde çok fazla özel iş alanı barındırıyor. Bunlar;

  • SEO hizmet sağlayıcısı,
  • Sosyal medya yönetimi,
  • İçerik pazarlama,
  • PPC reklamcılığı, gibi iş alanlarıdır.

Görüldüğü üzere dijital pazarlamanın içerisinde bazı özel iş alanları mevcuttur. Daha sayılmamış olanlar ile gelecekte oluşacak özel iş kolları da düşünüldüğünde, mevcut işgücünün yetişemediği bir alan olarak göze çarpıyor.

SEO Nedir?

SEO hizmeti sağlayıcıları, bir kişinin ya da firmanın sahip olduğu web sitesinin, Google gibi arama motorlarında, belirli teknik kriterlerin uygulanması ile belirli reklamcılık faaliyetlerinin yürütülmesi esasına dayalı olarak, üst sıralara çıkarılması işlemlerinin bütününü kapsayan bir süreç olarak tanımlanabilir.

Sosyal Medya Yönetimi

İsminde de anlaşılacağı üzere Twitter, Linkedln, Facebook vb. gibi sosyal medya sağlayıcıları üzerinde, bir kişi ya da firmanın, sahip olduğu sosyal medya hesaplarının yönetilmesinin sağlanması olarak tanımlanabilir.

İçerik Pazarlama

Bir kişi ya da firmanın sahip olduğu iş alanıyla ilgili olarak, kitlesine; çeşitli metin yazıları, video içerikleri gibi elektronik ve dijital araçların kullanılmasıyla hitap edilen ve hedef kitlenin ilgisinin çekilebilmesi için gerçekleştirilen eylemler bütünü olarak tanımlanabilir.

PPC Reklamcılığı

Türkçe karşılığı, Tıklama Başına Ödeme anlamına gelir. Google, sosyal medya platformları gibi çeşitli internet alanlarında reklam verenlerin, verdikleri reklamlara tıklanma sayılarına göre, reklam veren firmaya maliyet çıkartıldığı yeni nesil online reklamcılık olarak tanımlanabilir.

Dijital Pazarlamacı Nasıl Olunur?

Dijital pazarlamacılık yapmak isteyen bir kişi, iş yapacağı alanlarda, o işin hedef kitlesinin neyi nasıl düşüneceğini iyi tahmin eden birisi olmalıdır. Bu nedenle empati yeteneğini oldukça geliştirmiş bir kişiliğe sahip olması gerekir.

Toplumsal algıların ve tutumların neler olduğunu iyi öğrenmelidir. Trendleri sıkı bir şekilde takip etmelidir. Aynı zamanda yukarıda sayılan teknik alanlardaki bilgileri öğrenmeli ve sürekli olarak kendisini geliştirmelidir. Çünkü dijital alan, dinamik temelleri olan ve sürekli bir yenilenmeye maruz kalan bir alandır.

İlginizi Çekebilir
YouTube Özel URL Oluşturma İşlemi Nasıl Yapılır? Kılavuz
Blog 10 Eylül 2023

YouTube kanalınıza özel URL nasıl oluşturulur? Daha profesyonel ve hatırlanabilir bir görünüm için adım adım rehber. ...

Kapsamlı Sosyal Medya Taraması Nasıl Yapılır? Adım Adım Rehber
Blog 10 Eylül 2023

Sosyal medya taraması nasıl yapılır? Marka görünürlüğünüzü artırmak ve rakip analizi için etkili adımlar. Detaylı rehbe...

A/B Testi Nedir & A/B Testing Nasıl Yapılır? Kapsamlı Rehber
Blog 10 Eylül 2023

A/B testi nedir ve nasıl yapılır? İki farklı versiyon arasında karşılaştırmalı testlerle daha etkili sonuçlar elde edin...

Facebook Dinamik Ürün Reklamlarında Bilmeniz Gerekenler: Etkili Rehber
Blog 9 Eylül 2023

Facebook dinamik ürün reklamlarıyla ilgili bilmeniz gerekenler. Ürün kampanyalarınızı optimize etmek için etkili ipuçla...

aok
KAPAT X
Ekibimizin bir parçası olmak ister misin? Müşteri Girişi