Gpu nedir ve ne işe yarar gibi bazı soruların net cevaplarını arıyorsanız sizin için detaylı bir içerik hazırlamak isteriz. Bildiğiniz gibi ekran kartı performansı konusunda karşımıza çıkan Gpu ve normal Gpu. Bu ikisi arasında kalanlar özellikle farklarını ve seçeneklerini bizlere bildiriyor. Biz de size en basit haliyle bu durumu anlatmak istiyoruz.
Bilgisayarlarda işlemciler hemen hemen her şeydir. İşlemci sayesinde hesaplamalar yapılır ve bu da durumun çok daha iyi bir seviyeye ilerlemesini sağlar. Lakin görüntü işleme dendiği zaman GPU yapıları çok daha fazla ön plana çıkıyor ve bu durum da hepimiz için önem arz ediyor. İlk tasarlandığı anlarda birbirinden farklı olarak çalışan bu farklı iki donanım, gelişmelerden sonra artık birbirlerine yardımcı olarak çalışıyorlar. Ama tabi görevleri gerçekten de farklı oluyor.
İki işlemcinin farkları her zaman için merak ediliyor. Bu konuya dair net bir cevap vermek isteriz. Bu iki işlemci arasındaki farklar çok basit ilerliyor. İki işlemci arasındaki farklar çok yönlü değil ama farklılıkları da ortak noktada buluşuyor. Yani birbirine ilgili destekler sunuyor bu ürünler.
Cpu ile ilgili olarak kullanılan en yaygın tabirin bilgisayarın ya da akıllı telefonların beyni olduğu bilgisidir. Cpu açılımı olarak merkezi işlem birimi demek oluyor ve bu birimde hemen hemen her işlem yapılıyor. Cpu tarafından yapılan işlemlerle ilgili olarak hesaplamalar ve depolamalar da karşımıza çıkıyor ve geçen sürelerde depolamalar da önem arz ediyor. CPU konusunda yürütülen her işlemde kişilerin isteklerine dair cevaplar veriliyor ve bilgisayarlar açılıyor bu sayede.
Bütün donanımlar ile ilgili olarak CPU yapılarının yönetimde olduğunu söyleyelim. Yani neredeyse bütün donanımları CPU yapısı yönetiyor. Yukarıda bahsettiğimiz depolamalar da bu süreçlere dahil olarak ön plana çıkarılıyor. Depolama konusunda son model SSD sunan işlemciler hızlı bir çalışma için destekleyicidir. Yani bilgisayarınızın SSD si hızlı ise ve CPU yapınız da hızlı ise emin olun bilgisayarını çok hızlı açılacaktır. CPU ların iyi çalışması için donanımlarınızın iyi olması lazım. Donanımlar bir nevi destekleyici olsa da CPU kontrol birimi olarak size katkı sağlıyor.
Gpu konusu da biraz daha basittir. Grafik işlemcileridir diyebiliriz bizzat kendilerine. Ekranlarda görünen muhteşem grafiklerin mimarı bunlardır ve bu da tek başlarına yeterli değildir. Muhteşem GPU yapıları muhteşem grafik destekleri sunarlar. Bu da görüntülerin hızlı bir şekilde işlenmesi ve ekrana yansıması için önemli bir adım oluşturur. İşlemcilerin bir şekilde ortaya çıkması, yani tasarlanma amaçlarında hizmet sunması, önemli bir yönlendirme sağlamaktadır.
Merkezi işlem birimlerinin aksine biraz daha entegre çalışan gpu yapıları ekran kartlarının içinde yer alıyor. Yani ekran kartlarının içinde ayrı bir ekran kartı işlemcisi olarak karşımıza çıkıyorlar. Ekran kartı ve fiyatları da bu konuyla ilgili olarak ön plana çıkarılıyor. Nvidia RTX ekran kartları bu konuya ilişkin bir çalışma üretiyor ve hesaplamalarla ilgili çözümleri de kendi içinde dengeliyor diyebiliriz.
Bu detaylar ile birlikte gerekli olan pek çok bilgiyi ön plana çıkarabilirsiniz. Görüntü ve videolar konusunda önemli bir seçenek üreten bu kartlar sayesinde milisaniyeler içerisinde hesaplamalar yapıldığı için oyunlar ve 3D grafikleri çok daha güçlü şekilde oluşuyor ve karşımıza çıkmaya devam ediyor diyebiliriz.
2014 yılından beri yüzlerce dijital projeye katkı sağlamış olan Codlio ekibi olarak, yaptığımız birçok çalışmada hep insan odaklı hareket ederiz. Kalbimizle hisseder, düşünür ve ellerimizle hayata geçiririz.
İletişime Geç!YouTube kanalınıza özel URL nasıl oluşturulur? Daha profesyonel ve hatırlanabilir bir görünüm için adım adım rehber. ...
Sosyal medya taraması nasıl yapılır? Marka görünürlüğünüzü artırmak ve rakip analizi için etkili adımlar. Detaylı rehbe...
A/B testi nedir ve nasıl yapılır? İki farklı versiyon arasında karşılaştırmalı testlerle daha etkili sonuçlar elde edin...
Facebook dinamik ürün reklamlarıyla ilgili bilmeniz gerekenler. Ürün kampanyalarınızı optimize etmek için etkili ipuçla...