Ekibimizin bir parçası olmak ister misin? Müşteri Girişi

Keylogger Nedir? Keylogger Nasıl Silinir?

27 Kasım 2022
PAYLAŞ
Keylogger Nedir? Keylogger Nasıl Silinir?

Keylogger, geçmiş olarak 1970 yıllarına kadar giden bir casus yazılım diyebiliriz. 1970 yıllarında geliştirilen ve daktiloların basmalarını takip eden bir yöntemdir. Bu yöntem ile birlikte düşmanlar, rakiplerinin klavyelerini takip eder ne yazdıkları hakkında bilgi edinirlermiş.

Keylogger Nedir?

Keylogger casus yazılımının işleyişini tarif etmemiz gerekirse, klavyenizin basma hareketlerini takip eden bir casus yazılım diyebiliriz. Sizlerin klavye üzerinde hangi tuşlara bastığınızı, hangi cümleleri kurduğunuzu takip eder ve otomatik olarak kaydederek sistemi kuran kişiye sızdırır.
Keylogger, aslında ilk olarak IBM Selectric daktiloları üzerinde yapılan işlemler ile başladı. ABD büyükelçilerini takip etmek için geliştirilen bu sistem, ayrıca hem Moskova hem de St.Petersburg’da bulunan konsolosluk binalarını izlemek için de kullanılmıştır. Eski bir tarihte yaşandığı için, o zaman yapılan keylogger sistemleri daha farklı işlemekteydi. Daktilo tuşlarının altına bir sistem konuluyor ve bu sayede kolaylıkla nereye, nasıl ve neler yazıldığını kolaylıkla öğrenebilmekteydiler. Bu sistem öğrenildikten hemen sonra toplamda 16 daktiloada keylogger bulundu. Bu durum sadece eski tarihle kalmayıp 2014 yılı gibi yakın geçmişte de büyük devletler ve kurumlar içerisinde de tespit edilmiş bir sistemdir.

Günümüzde de haliyle keylogger kullanımı devam etmektedir. Bilgisayarlarda ve telefonlarda kullanılan keylogger sistemleri, yazılımlar ve uygulamalar ile birlikte cihazlarımıza sızmaktadır. Sızıntı sonrasında ise cihazlarınızın klavye üzerindeki görüşmeleri, tıklamaları yazılım sahibine sızmaktadır.

Bilgisayarıma Keylogger Nasıl Bulaşır?

Bilgisayarlarımıza keylogger bulaşma riski bulunmaktadır. İnternette ve forumlarda keylogger nasıl bulaşır sorusunu birkaç kez gördüm ve cevaplamak istiyorum. Bilgisayarlarımıza keylogger sistemleri, yazılım ile birlikte bulaşmaktadır. Yani doğal olarak bilgisayarlarımıza indirmiş olduğumuz bazı tehlikeli programlar ile birlikte keylogger yazılımı kurulmuş olacaktır. Sizler hiç birşey olduğunu fark etmeden bu yazılım sizlerin klavye hareketlerinizi takip edecek ve sızdıracaktır. Bilgisayarımıza gönderilen e-posta, metin belgesi, program, oyun gibi birçok yazılım eğer kötü niyetliyse kolaylıkla keylogger kurulmuş olacaktır. Aynı şekilde bu tür keylogger sistemleri, tehlikeli olan web siteleri üzerinden de cihazlarımıza ulaşabilmektedir. Özellikle o tür siteleri google, bizlere uyarıda bulunarak siteden çıkmamızı istemektedir.

Bilgisayarıma Keylogger Bulaştığını Nasıl Anlarım?

Gelişen teknoloji ile birlikte bu tür yazılım ve virüsleri anlamak çok da kolay bir işlem olmadığını söyleyebilirim. Bu tür yazılımlar bilgisayarımıza bulaşır ve gizli bir şekilde arka planda çalışmaktadır. Sistemlerimiz bu tür keylogger çeşitleri ayırt etmede çok da başarılı olmadığını söyleyebilirim.
Bu tür keylogger bulaştığını anlamak için bazı yöntemleri bulup sizlerle paylaşmak istedim.

  • Bilgisayarın hızında yavaşlama,
  • Program, oyun gibi alanlarda performans kaybı,
  • İnternet sitelerinde sürekli olarak hata alma,
  • Klavyeden ctrl+alt+delete yapın ve İşlemler bölümüne tıklayın. Eğer karşınızda Services.exe gibi yazılar varsa büyük ihtimalle keylogger gibi bir tehditle karşı karşıyasınızdır.

Burada paylaşmış olduğum maddeler genel olarak ihtimaller üzerinde çalışmaktadır. Keylogger nasıl anlaşılır başlığının kesin ve net bir çözüm yolu yoktur.

Keylogger Nasıl Silnir?

Keylogger, bilgisayarlarımızda çok gizli ve sessiz bir şekilde çalıştığı için windows defender gibi yazılımlar maallesef fark edememektedir. Bu sebepten dolayı eğer böyle bir şüphe ile karşı karşıyaysanız antivirüs programı tavsiye etmekteyim. Eğer kesin olarak bir çözüm isterseniz ise format atma işlemi gerçekleştirmeniz çok daha sağlam bir yöntem olacaktır.
Keylogger, burada anlattıklarımdan ibaret olmamakla birlikte gelişen teknoloji ile birlikte çok daha farklı yöntemler ile bulaşabilmektedir. Bu sebepten dolayı mailinizin SPAM gibi kategorilerine gelen e-postalara dikkat etmeniz, indirme işlemlerini yapmamanız gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir
YouTube Özel URL Oluşturma İşlemi Nasıl Yapılır? Kılavuz
Blog 10 Eylül 2023

YouTube kanalınıza özel URL nasıl oluşturulur? Daha profesyonel ve hatırlanabilir bir görünüm için adım adım rehber. ...

Kapsamlı Sosyal Medya Taraması Nasıl Yapılır? Adım Adım Rehber
Blog 10 Eylül 2023

Sosyal medya taraması nasıl yapılır? Marka görünürlüğünüzü artırmak ve rakip analizi için etkili adımlar. Detaylı rehbe...

A/B Testi Nedir & A/B Testing Nasıl Yapılır? Kapsamlı Rehber
Blog 10 Eylül 2023

A/B testi nedir ve nasıl yapılır? İki farklı versiyon arasında karşılaştırmalı testlerle daha etkili sonuçlar elde edin...

Facebook Dinamik Ürün Reklamlarında Bilmeniz Gerekenler: Etkili Rehber
Blog 9 Eylül 2023

Facebook dinamik ürün reklamlarıyla ilgili bilmeniz gerekenler. Ürün kampanyalarınızı optimize etmek için etkili ipuçla...

aok
KAPAT X
Ekibimizin bir parçası olmak ister misin? Müşteri Girişi