Bilgisayar kullanıcıları zaman zaman bilgisayarda bir işlem devam ederken bilgisayarı açık bırakmak zorunda kalabiliyor. Fazladan enerji tüketimini önlemek için ise kullanıcılar Windows 10 zaman ayarlı kapatma özelliğini kullanıyor.
Bilgisayar üzerinde bir indirme işlemi veya yüksek boyutlu bir dosyanın kayıt işlemi devam ederken bilgisayarı açık bırakmak zorunda olduğumuz durumlarla karşılaşabiliyoruz.
Bilgisayar kullanıcıları bu gibi uzun süren işlemleri başlattıktan sonra bilgisayar başından kalkarak günlük hayattaki işlerine dönebiliyorlar. Fakat işlemler bittikten sonra bilgisayar kapatılmazsa ortaya bir enerji israfı çıkıyor ve bu durum elektrik faturasına yansıyor. Bu noktada Windows 10 zaman ayarlı kapatma özelliği ile enerji israfının önüne geçmek mümkün!
Windows 10 zaman ayarlı kapatma özelliği sayesinde işlemin süreceği süreden sonra bilgisayar otomatik olarak kapatılabilir. İşlemin biteceği süreyi hesapladıktan sonra Windows 10 zaman ayarlı kapatma özelliği ile işlem bittikten sonra bilgisayarı otomatik kapatmaya ayarlayarak hem enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz hem de elektrik faturasının artmasını engelleyebilirsiniz.
Windows 10’da kullanılan bu yöntem Windows’un yeni ürünü olan Windows11’de de kullanılabilmektedir.
Bilgisayarınızın istediğiniz süre sonra kapatılmasını sağlamak çok kolay. Aşağıda belirttiğimiz adımları takip ederek 3 aşamada basit bir şekilde Windows 10 bilgisayarınıza zaman ayarlı kapatma yapabilirsiniz.
Birinci Adım: İlk olarak çalıştır penceresini açmamız gerekiyor. Bunun için Windows+R tuşlarına basıyoruz. (Windows tuşu klavyenin sol altında Ctrl tuşunun yanındadır ve üstünde Windows simgesi bulunmaktadır. Bu tuşa arından da R tuşuna bastığınızda çalıştır penceresi açılacaktır.) Açılan pencerede bulunan metin girme alanına cmd yazıyoruz ve Enter tuşuna basıyoruz.
İkinci Adım: Cmd komutunu yazdıktan sonra ve Enter tuşuna bastıktan sonra karşınıza cmd penceresi açılacaktır. Bu alana bilgisayarın çeşitli özelliklerini kullanmak için komutlar yazılabilmektedir. Windows 10 bilgisayarınıza zaman ayarlı kapatma yapmak için de bu pencereyi kullanacağız. Cmd ekranında Windows 10 bilgisayarınıza zaman ayarlı kapatma yapmak için yapmanız gereken şey “shutdown -s -f -t x” komutunu yazmaktır. Bu komut belirlenen bir süre geçtikten sonra bilgisayarın kapatılmasını sağlayacaktır. Fakat henüz komut tamamlanmadı Enter tuşuna basmayın.
Üçüncü Adım: Cmd ekranına yazdığımız “shutdown -s -f -t x” komutunda bulunan x’in yerine bilgisayarımızı ne kadar açık kalmasını istediğimizi yazmamız gerekmektedir. X değeri saniye üzerinden hesaplanmaktadır. Örneğin bilgisayarın 1 saat açık kalmasını istiyorsanız yapmanız gereken şey X yerine 3600 yazmaktır. Bu şekilde saniye üzerinden hesaplama yaparak işleminizin süreceği zamanı hesaplayarak bilgisayarınızı istediğiniz zamanda kapanması için ayarlayabilirsiniz.
Windows’un çıkardığı yazılımların kullanımlarında zaman zaman farklılık olabiliyor. Örneğin Windows 8’de kullanılan bir özellik Windows 10’da olmayabiliyor.
Fakat zaman ayarlı kapatma özelliği Windows 11 bilgisayarda da bulunmaktadır. Herhangi bir ek işlem gerektirmeden yukarıdaki adımları takip ederek Windows 11 bilgisayarlarınızda da zaman ayarlı kapatma özelliğini kullanabilirsiniz.
2014 yılından beri yüzlerce dijital projeye katkı sağlamış olan Codlio ekibi olarak, yaptığımız birçok çalışmada hep insan odaklı hareket ederiz. Kalbimizle hisseder, düşünür ve ellerimizle hayata geçiririz.
İletişime Geç!YouTube kanalınıza özel URL nasıl oluşturulur? Daha profesyonel ve hatırlanabilir bir görünüm için adım adım rehber. ...
Sosyal medya taraması nasıl yapılır? Marka görünürlüğünüzü artırmak ve rakip analizi için etkili adımlar. Detaylı rehbe...
A/B testi nedir ve nasıl yapılır? İki farklı versiyon arasında karşılaştırmalı testlerle daha etkili sonuçlar elde edin...
Facebook dinamik ürün reklamlarıyla ilgili bilmeniz gerekenler. Ürün kampanyalarınızı optimize etmek için etkili ipuçla...