WordPress dünyanın en popüler blogging sistemidir. Fakat WordPress ile yapılabilen şeyler sadece blog siteleriyle sınırlı değildir. Dünyadaki websitelerinin %33’ünün altyapısında bulunan WordPress platformu ile her amaca uygun siteler yapabilirsiniz.
WordPress’in esnekliği, temiz kodlaması ve açık kaynak kodlu olması, bu platformla yapabileceklerinizi hayal gücünüze bırakıyor.
Bu yazımda, WordPress ile yapılabilen harika şeyleri sizlerle paylaşacağım. Basit bir blog sitesinden çok daha fazlasını WordPress ile yapabileceğinizi sizlerde göreceksiniz.
WooCommerce, WordPress altyapısı ile eTicaret siteleri oluşturabilmenize yarayan en önemli geliştirmedir. Bu sistemin ana eklentileri tamamen bedavadır ve bu eklentiler sayesinde sanal marketlerinize harika özellikler ekleyebilirsiniz.
Binlerce WooCommerce teması ve eklentisi arasından seçimler yaparak, aklınıza gelebilecek her türde eTicaret sitesi açabilmeniz mümkündür. Fiverr, Bionluk tarzı sitelerden tutun, HepsiBurada veya N11 tarzı siteleri de WordPress altyapısı ve WooCommerce işbirliği ile oluşturabilirsiniz.
Örneğin bir iş yapma-satma sitesi kurmak istiyorsanız, WPjobster veya Freelance Engine gibi temalara göz atabilirsiniz.
Bunun yanında, Easy Digital Downloads benzeri eklentiler ile dijital ürün satışı, para ile indirme gibi pek çok özelliği de websitenize ekleyebilirsiniz.
WordPress ile yapabileceklerinizin sınırı yok demiştim. Özel olarak tasarlanmış WordPress temaları sayesinde bir iş ilanı sitesi veya Freelance satış sitesi kurabilirsiniz.
Aşağıdaki temalardan birisini seçerek sitelerinizde iş ilanları, dijital satış ve diğer tarzda ilan siteleri oluşturabilirsiniz:
Bunun yanında WP Job Manager tarzı bir iş yönetim eklentisi ile de sitelerinizi bir iş ilanı sitesine çevirebilirsiniz.
WordPress Multisite özelliği, WordPress’in en harika özelliklerinden birisidir. Bu özellik sayesinde tek bir WordPress kurulumunun üzerinden pek çok sitenin yer aldığı bir “website ağını” yönetebilirsiniz.
Örneğin 3 farklı kategorisi olan bir blog açmak istiyorsunuz (kitaplar, karikatürler ve şiirler). Fakat yazar kadronuz veya ekibiniz her konuda fikir birliği yapamıyor. Yada farklı bakış açılarına sahipler. Burada yapabileceğiniz en güzel çözüm, her kategorinin yazarlarını farklı sitelerde toplamak olabilir. Bu şekilde sitelerinizdeki kavram bütünlüğünü de bozmamış olursunuz.
WordPress multi site özelliğini wp-config.php dosyanıza aşağıdaki kodu yazarak açabilirsiniz:
/* Multisite */
define( 'WP_ALLOW_MULTISITE', true );
Bu kodu yazdıktan sonra tabiki herşey tamamlanmış olmuyor. Eğer tek bir WordPress yönetim panelinden bir çok websitenin bulunduğu bir ağı yönetmek istiyorsanız, bu konuda yazılan yazıları incelemenizi öneririm.
bbPress WordPress eklentisi sayesinde oldukça şık ve yüksek performanslı forum siteleri oluşturabilirsiniz. Automattic (WordPress’in ana ekibi) firması tarafından geliştirilmiş olan bu yazılım, sitelerinde forumlar oluşturmak isteyen kullanıcılara oldukça güvenilir bir hizmet sunuyor.
Bu eklenti sayesinde oluşturduğunuz forumlarınızda aşağıdaki özellikleri kullanabilirsiniz:
WordPress forumlarının özellikleri tabikide bunlarla sınırlı değil. Daha pek çok özelliği ve yüksek performansı bu eklentiyi kullanırken keşfedebilirsiniz.
Bunun yanında, WordPress sayesinde klasik forum düzeninden çıkıp harika Soru-Cevap platformları da oluşturabilirsiniz. En İyi WordPress Soru Cevap Temaları adlı yazımızda, bu özelliği kullanan harika temaları keşfedebilirsiniz.
Eğer yeni bir Facebook kurmak istiyorsanız, WordPress ile yapılabilen şeyler arasında buda var. Eğer bir sosyal ağ kurmak istiyorsanız (arkadaş ekleme, mesajlaşma gibi özellikleri olan) sizin cevabınız WordPress Buddy Press özelliğinde yatıyor.
Bu özelliği kullanarak birbirinden güzel sosyal ağ siteleri kurmanız mümkün. Arkadaşlık, tanışma, toplantı veya paylaşım gibi pek çok isteğinizi WordPress altyapısını kullanarak sitelerinize yansıtabilirsiniz.
WordPress birden çok dilde hizmet vermek isteyen kullanıcılarını da yarı yolda bırakmıyor. Özellikle uluslararası çapta iş yapan şirketler ve oluşumlar, sitelerinde farklı dil seçeneklerini kullanmak ister. Burada da çok dilli websitelerini oluşturma görevini WordPress eklentileri görüyor.
Daha önceki bir yazımda Weglot adlı eklentiyi kullanarak, çok kısa sürede sitelerinizi istediğiniz dillerde çevirebileceğinizden bahsetmiştim. Bunun yanında LocoTransalte, PolyLang ve WMPL gibi eklentileri de inceleyebilirsiniz.
Güvenlik konusunda aslında tek bir ana kural vardır; “Önlem almak, düzeltmekten daha iyidir”. Hacklenmiş websitelerini düzeltmek, aslında bir sitenin güvenliğini sağlamaktan dahah zordur. Bu yüzden kullandığınız temalarınızın, eklentilerinizin ve en önemlisi altyapınızın güvenli olması çok önemlidir.
WordPress, piyasadaki en güvenli içerik yönetim sistemlerinden birisi olsa bile, çok popüler olmasından dolayı hackerlarında dikkati bu platformun üzerindedir.
Bir güvenlik eklentisi kullanmak, güvenli bir hosta sahip olmak ve bunlara benzer diğer güvenlik önlemleri ile sitelerinizin hacklenmesini önleyebilirsiniz. Bunun yanında en iyi WordPress yedekleme eklentilerinden birisini kullanarak, olası hack saldırılarında içerik kaybı yaşanmamasını da sağlayabilirsiniz. Unutmayın ki, yedekleme yapmak en güvenli websitelerinde bile geçerli bir kuraldır.
WordPress’in binlerce tema ve eklenti sayesinde ile popüler olduğundan bahsetmiştim. WordPress’in farklı özellikteki temaları sayesinde bir ürünün tanıtım websitesini veya erken erişim sitesini de kurabilirsiniz.
Günümüzde bir ürünün, teknolojinin veya şirketin en önemli yayın aracı websiteleridir. Çok şanslıyız ki, WordPress ile yapılabilen şeyler arasında buda var.
Kurumsal siteler, uygulama tanıtım siteleri, erken erişim formları ve aklınıza gelebilecek her türlü iş sektörüne ait websitesini WordPress ile oluşturabilirsiniz. Bunların yanında bir abonelik formu eşliğinde, sitelerinizde işleriniz için abone toplayabilir veya iletişim sağlayabilirsiniz.
Bloglarınıza, alışveriş sitelerinize veya forumlarınıza ziyaretçi çekebilmenin en önemli ve yararlı yollarından biriside email pazarla taktikleridir.
WordPress için özenle hazırlanmış OptinMonster, Bloom veya WP Subscribe tarzı eklentiler sayesinde, sitelerinizdeki ziyaretçileri birer email abonesi durumuna getirebilirsiniz. Bu aboneler ise size sonrasında birer potansiyel müşteri, blog okuru veya forum üyesi olarak geri dönebilir.
NOT: WordPress Email aboneliklerinin doğru kullanımını bu yazıda öğrenebilirsiniz.
Tasarımda ve kodlamada esnekliğe değinecek olursak, WordPress yine en önlerde yer alıyor. WordPress’te neye ihtiyacınız olursa olsun kodlayabilir, düzenleyebilir veya size uygun bir tema ve eklenti bulabilirsiniz. Bir listeleme sitesi mi oluşturacaksınız? Hemen bir listeleme teması veya eklentisi bulabilirsiniz. Yada sitenize sosyal medya butonları mı eklemek istiyorsunuz? Bunu da sizin için yapacak yüzlerce eklenti mevcut.
Yani, WordPress ile yapılabilenlerin sınırı neredeyse yoktur. Bu harika içerik yönetim sistemini kullanarak birbirinden güzel ve farklı özelliklere sahip siteler oluşturmanız ise sadece bir iki saatinizi alır.
2014 yılından beri yüzlerce dijital projeye katkı sağlamış olan Codlio ekibi olarak, yaptığımız birçok çalışmada hep insan odaklı hareket ederiz. Kalbimizle hisseder, düşünür ve ellerimizle hayata geçiririz.
İletişime Geç!YouTube kanalınıza özel URL nasıl oluşturulur? Daha profesyonel ve hatırlanabilir bir görünüm için adım adım rehber. ...
Sosyal medya taraması nasıl yapılır? Marka görünürlüğünüzü artırmak ve rakip analizi için etkili adımlar. Detaylı rehbe...
A/B testi nedir ve nasıl yapılır? İki farklı versiyon arasında karşılaştırmalı testlerle daha etkili sonuçlar elde edin...
Facebook dinamik ürün reklamlarıyla ilgili bilmeniz gerekenler. Ürün kampanyalarınızı optimize etmek için etkili ipuçla...