Ekibimizin bir parçası olmak ister misin? Müşteri Girişi

Api Nedir? Nerelerede kullanılır ve entegresi nasıl yapılır?

20 Mayıs 2022
PAYLAŞ
Api Nedir? Nerelerede kullanılır ve entegresi nasıl yapılır?

Api Nedir? Nerelerde kullanılır ve entegresini nasıl gerçekleştirebileceğinizi bu yazımda sizlere anlatmaya çalışacağım.

API “Application Programming Interface” kelimelerinin kısaltmasından elde edilmektedir. Direk Türkçe’ye çevirecek olursak, “Uygulama Programlama Arayüzü” diyebiliriz. API, iki farklı uygulamanın birbirine bağlanması, konuşması diyebiliriz. Gerekli veri girişleri ile ekleme, silme, düzeltme ve görüntüleme yapabilirsiniz.

Rest Api ile sunucunuzdan verileri çekip istediğiniz clientte gösterebilirsiniz.

Bu API Nasıl Çalışıyor?

İyi de bu API nasıl çalışıyor? Piyasada ki neredeyse tüm API’ler REST mimarisi ile dizayn edilmekte. Bu mimari ile birlikte GET, PUT, POST, DELETE metotları üzerinden farklı işlemleri kolaylıkla yapabilir ve çıktıyı JSON veya XML olarak alabilirsiniz.

Peki bu GET, PUT, POST ve DELETE Metotları Ne İşe Yarıyor?

Gönderilen her methodun farklı bir işlemi bulunuyor. Bu işlemler sizlere farklı sonuçlar ve geri bir durum döndürecektir.

  • POST : Ekleme işlemi için kullanılır ve durum olarak 201, 404 veya 409 kodlarını döndürür.
  • GET : Okuma işlemi için kullanılır ve çoğunlukla 200 ve 404 durum kodu döndürür.
  • PUT : Güncelleme işlemi için kullanılır. 405, 200 ve 204 durum kodları ile dönmektedir.
  • PATCH : Güncelleme işlemi için kullanılır. 405, 200 ve 204 durum kodları ile dönmektedir.
  • DELETE : Silme işlemi için kullanılır. 405, 200 ve 204 durum kodu ile dönmektedir.

Yukarıdaki bilgiler kullanılan doğru bir RESTapi, ile bu şekilde çalışmaktadır. Durum kodları ise sizin başarılı veya başarısız bir işlem yaptığınızı döndürmektedir.

Yeni gelişen yazılım dilleri ile artık apilerin yazımını backend developer yaparken bunları kullananlar ise daha çok front-end developerlar oluyor.

API Güvenilir Midir?

API ile geliştirdiğin bir sistem her zaman yüzde yüz güvenli değildi. Çünkü arka planda API’yi yazarken kullandığın kodlardan oluşabilecek zafiyetleri sürekli kontrol etmelisiniz.

Fakat bu zafiyetler normal bir sisteme göre oldukça düşüktür. Çünkü API’ye bağlanırken bir token ile bağlanırsın. Bu token yani API anahtarı yanlış ise size herhangi bir bilgi döndürmeyecektir. API ile bağlanıp geliştirdiğin uygulaman zarar dahi görse(FTP bağlanması vb. saldırılar) tek yapman gereken eski API’yi devre dışı bırakıp yeni bir API key ile sisteminin güvenliğini tekrar sağlayabilirsin.

API Nerede Kullanılır?

API’lerin kullanım yerleri oldukça fazladır. Örneğin elinizdeki cep telefonunda hava durumuna bakmanız, haberlere göz atmanız veya bir oyunda seviye atlamanız gibi bir çok şey API’ler sayesinde uygulamanın ana sistemine veri döndürerek gerekli güncellemeleri ve eklemeleri yapmakta.

Örneğin bir haber siteniz var ise ve siz bu haberlerinizi sosyal medya da paylaşmak istiyorsanız. Tek yapmanız gereken sosyal medya sitelerinin API’lerinin nasıl kullanıldığını documents sayfasından öğrenebilirsiniz. Sizlere bazı sosyal medya hesaplarının documents sayfalarını bırakıyorum, göz gezdirebilirsin.

Bazı API Dosyaları;

  • https://developers.facebook.com/docs/
  • https://developer.twitter.com/en/docs
  • https://www.instagram.com/developer/
  • https://www.linkedin.com/developers/

API Entegresi Nasıl Yapılır?

Her sistem için farklı bir entegre yapmanız gerekmekte. Göndereceğiniz URL ve parametreler değişmektedir. En doğru ve iyi bilgiyi API’nin kaynağında bulunan API Belgesine göz gezdirerek yapmanız gerekenleri kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Çoğu API sisteminde çok kullanılan diller için nasıl bağlanılması gerektiği yazmaktadır. Nasıl bağlanacağınızı bilmiyorsanız, internet üzerinden araştırabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir
YouTube Özel URL Oluşturma İşlemi Nasıl Yapılır? Kılavuz
Blog 10 Eylül 2023

YouTube kanalınıza özel URL nasıl oluşturulur? Daha profesyonel ve hatırlanabilir bir görünüm için adım adım rehber. ...

Kapsamlı Sosyal Medya Taraması Nasıl Yapılır? Adım Adım Rehber
Blog 10 Eylül 2023

Sosyal medya taraması nasıl yapılır? Marka görünürlüğünüzü artırmak ve rakip analizi için etkili adımlar. Detaylı rehbe...

A/B Testi Nedir & A/B Testing Nasıl Yapılır? Kapsamlı Rehber
Blog 10 Eylül 2023

A/B testi nedir ve nasıl yapılır? İki farklı versiyon arasında karşılaştırmalı testlerle daha etkili sonuçlar elde edin...

Facebook Dinamik Ürün Reklamlarında Bilmeniz Gerekenler: Etkili Rehber
Blog 9 Eylül 2023

Facebook dinamik ürün reklamlarıyla ilgili bilmeniz gerekenler. Ürün kampanyalarınızı optimize etmek için etkili ipuçla...

aok
KAPAT X
Ekibimizin bir parçası olmak ister misin? Müşteri Girişi