Api Nedir? Nerelerde kullanılır ve entegresini nasıl gerçekleştirebileceğinizi bu yazımda sizlere anlatmaya çalışacağım.
API “Application Programming Interface” kelimelerinin kısaltmasından elde edilmektedir. Direk Türkçe’ye çevirecek olursak, “Uygulama Programlama Arayüzü” diyebiliriz. API, iki farklı uygulamanın birbirine bağlanması, konuşması diyebiliriz. Gerekli veri girişleri ile ekleme, silme, düzeltme ve görüntüleme yapabilirsiniz.
İyi de bu API nasıl çalışıyor? Piyasada ki neredeyse tüm API’ler REST mimarisi ile dizayn edilmekte. Bu mimari ile birlikte GET, PUT, POST, DELETE metotları üzerinden farklı işlemleri kolaylıkla yapabilir ve çıktıyı JSON veya XML olarak alabilirsiniz.
Peki bu GET, PUT, POST ve DELETE Metotları Ne İşe Yarıyor?
Gönderilen her methodun farklı bir işlemi bulunuyor. Bu işlemler sizlere farklı sonuçlar ve geri bir durum döndürecektir.
Yukarıdaki bilgiler kullanılan doğru bir RESTapi, ile bu şekilde çalışmaktadır. Durum kodları ise sizin başarılı veya başarısız bir işlem yaptığınızı döndürmektedir.
Yeni gelişen yazılım dilleri ile artık apilerin yazımını backend developer yaparken bunları kullananlar ise daha çok front-end developerlar oluyor.
API ile geliştirdiğin bir sistem her zaman yüzde yüz güvenli değildi. Çünkü arka planda API’yi yazarken kullandığın kodlardan oluşabilecek zafiyetleri sürekli kontrol etmelisiniz.
Fakat bu zafiyetler normal bir sisteme göre oldukça düşüktür. Çünkü API’ye bağlanırken bir token ile bağlanırsın. Bu token yani API anahtarı yanlış ise size herhangi bir bilgi döndürmeyecektir. API ile bağlanıp geliştirdiğin uygulaman zarar dahi görse(FTP bağlanması vb. saldırılar) tek yapman gereken eski API’yi devre dışı bırakıp yeni bir API key ile sisteminin güvenliğini tekrar sağlayabilirsin.
API’lerin kullanım yerleri oldukça fazladır. Örneğin elinizdeki cep telefonunda hava durumuna bakmanız, haberlere göz atmanız veya bir oyunda seviye atlamanız gibi bir çok şey API’ler sayesinde uygulamanın ana sistemine veri döndürerek gerekli güncellemeleri ve eklemeleri yapmakta.
Örneğin bir haber siteniz var ise ve siz bu haberlerinizi sosyal medya da paylaşmak istiyorsanız. Tek yapmanız gereken sosyal medya sitelerinin API’lerinin nasıl kullanıldığını documents sayfasından öğrenebilirsiniz. Sizlere bazı sosyal medya hesaplarının documents sayfalarını bırakıyorum, göz gezdirebilirsin.
Bazı API Dosyaları;
Her sistem için farklı bir entegre yapmanız gerekmekte. Göndereceğiniz URL ve parametreler değişmektedir. En doğru ve iyi bilgiyi API’nin kaynağında bulunan API Belgesine göz gezdirerek yapmanız gerekenleri kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
Çoğu API sisteminde çok kullanılan diller için nasıl bağlanılması gerektiği yazmaktadır. Nasıl bağlanacağınızı bilmiyorsanız, internet üzerinden araştırabilirsiniz.
2014 yılından beri yüzlerce dijital projeye katkı sağlamış olan Codlio ekibi olarak, yaptığımız birçok çalışmada hep insan odaklı hareket ederiz. Kalbimizle hisseder, düşünür ve ellerimizle hayata geçiririz.
İletişime Geç!Seo Nasıl Yapılır? Seo'nun geleceği, seo stratejisini nasıl yapmalısınız gibi soruların cevabını bu yazımızda sizler il...
Markaların müşteri veya kullanıcılardan izinli olarak aldıkları mail adreslerine, kullanıcının ilgisini çekebilecek şek...
WordPress dünyanın en popüler blogging sistemidir. Fakat WordPress ile yapılabilen şeyler sadece blog siteleriyle sınır...
“Bulut nedir? Ne işe yarar ve bu sistemler nasıl kullanılır?” gibi sorular muhtemelen duyduğunuz ve hatta kendinize sor...